Het eten is klaar, komen jullie zeuren?

0
384

Jongens, komen jullie zitten, het eten is klaar! ‘Worteltjes? Dat ga ik echt niet opeten hoor’, ‘Kunnen we niet gewoon lekker patatjes maken pap?’ , ‘we hebben gister bij mama ook al gezond gegeten’. Dit zijn de meest voorkomende uitspraken die ik hoor als ik het eten opschep. Natuurlijk weet ik al dat dit moment gaat komen als ik het eten sta voor te bereiden in de keuken.

Vroeger
‘Wat eten we zo pap?’ komt er uit de woonkamer. Eigenlijk wil ik het niet zeggen omdat ik al weet hoe ze gaan reageren. ‘Iets lekkers’ zeg ik dan maar terwijl ik weet dat straks het moment gaat komen als ik de borden op tafel zet, dat ze er naar kijken alsof ze het nog nooit eerder hebben gezien. Je kunt gewoon van hun gezichten aflezen dat ze denken: wat is dit nou weer, en zou er een instantie bestaan waar we papa heen kunnen brengen?

Vroeger aten ze echt alles, voor alles gingen die mondjes open. Toen kon je nog een psychisch spelletje spelen met ze. Je gaat toch niet van mijn bord eten he? Niet doen hoor, en ondertussen zaten er weer een paar happen in. Ooh, kijk daar buiten, een vogel! En hoppa er ging weer een hap ongemerkt in, terwijl je ze wel bedenkelijk zag kijken van: Hey, wat gebeurde er nou net, en wat heb ik nu ineens in mijn mond zitten! haha, prachtig! En dan komt dat omslag moment. Alsof er een stofje in de hersenen is aangemaakt wat ineens de woorden uit hun mond brengt: Dit lust ik niet! Hoe bedoel je dit lust ik niet? dit at je altijd! Ja, maar nu lust ik het niet meer.
Zo was ik nooit vroeger, ik at altijd alles.. altijd…. echt…denk ik… Maar dit gaat over de kinderen, niet over mij! anyway..

Tips
Er zijn 3 dingen die je kunt doen. Je kunt op de ‘ouderwetse’manier iets opscheppen, en ze gaan niet van tafel tot dat het bord helemaal leeg is, en dan maakt het niet uit wat erop ligt. Al gaat het koud naar binnen, naar binnen gaat het en daar valt niet over te praten. Dit kan hé. Maar is niet mijn manier. Ten tweede kun je minder grote porties opscheppen, waardoor ze het wel opeten, maar niet genoeg voeding binnenkrijgen. Dan vragen ze in de avond weer om eten. Meestal geef ik ze dan nog een bak met fruit en zitten die maagjes evengoed voldoende vol, voordat ze gaan douchen. Wat je ook kunt doen is het bord juist veel voller maken en dat ze meer dan de helft opeten (wat meer is dan een bord met een klein portie). Over douchen gesproken: Lees hier nog eens mijn blog over het beste badspeeltje ever! (must read voor jonge ouders)

Weten hoe het hoort
Ik ben niet iemand die eist dat ze hun bord leeg moeten eten thuis. Wat ik wel hoor van opa’s en oma’s of als ze bij iemand anders eten is dat ze hier wel hun bord leegeten en hem niet halfvol naar de keuken brengen. Dat is heel mooi om te horen als ouder zijnde. Aan de andere kant geven ze het ook zeer netjes aan of ze iets niet lekker vinden bij iemand anders. helemaal goed!
Daarom zeg ik ook regelmatig als ze hun bord niet leegeten of met hun eten lopen te spelen: ‘Jullie weten wel hoe het hoort hé als je bij iemand anders bent of in een restaurant zit?’ Ja, pap dat weten we! Nou mission accomplished zou ik zeggen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here


The maximum upload file size: 3 MB.