Levenslang is Levenslang

4
755

Vrijheid. Mijn dochter hierboven. Is toch iets magisch! Ik krijg vaak de vraag: “Levenslang is toch niet echt tot je dood in de gevangenis blijven?” Ja, in Nederland is dit wel het geval. Niet heel veel landen kennen nog écht levenslang. In Nederland is vrijkomen in principe alleen mogelijk door gratie verleend te krijgen van de koning (koninkijk besluit). Dit is na 1970 niet meer voorgekomen. Omdat dit sporadisch voorkomt betekent het dat je in Nederland echt tot aan je dood in de gevangenis verblijft wanneer je ‘levenslang’ opgelegd hebt gekregen.

Groepsdruk, pesten, klein criminaliteit gedrag, drugs, afpersing door het dreigen van foto’s te delen van een medeleerling of collega. Het komt allemaal voor tegenwoordig. Scholieren die zichzelf om het leven brengen omdat ze geen uitweg meer zien. Het is te erg voor woorden om het te lezen. Mocht je echt verder gaan in dit gedrag kom je vroeger of later in aanraking met justitie en eventueel in de vorm van een gevangenisstraf.

Voordelen van gevangenschap. Ideaal!

Laat ik eerst even de voordelen noemen van een detentie in Nederland. Want zo gek is criminaliteit toch helemaal niet? Beter dan een zorginstelling hoor je wel eens. Je hebt een bed, iedere dag eten op je bord. Je gaat naar je werk. Tijdens recreatie kun je lekker een potje biljarten, tafeltennissen of gewoon lekker in je cel verblijven en tv kijken op je flatscreen. Je kunt je eten opwarmen in een magnetron, je belt je bezoek even waneer ze kunnen komen en wanneer je goed gedrag vertoont kun je één keer in de paar weken ook nog even privé met je vrouw zijn. 2 uurtjes in een aparte kamer met bed. Ook wel even lekker, een tijdje zonder je vrouw;-). Op zondag ga je naar de kerk of je gaat naar de Imam. Een uurtje sporten door de week is ook even heerlijk. Je haalt af en toe een boekje bij de bibliotheek en iedere dag kun je even lekker een uurtje naar buiten om te luchten met je fijne vrienden die op jouw afdeling verblijven. Klinkt totaal niet verkeerd als je het mij vraagt!

Mocht je pijn in je kies hebben ga je even naar de tandarts, last van je ogen? Even naar de opticien. Last van je rug vanwege die ‘heerlijke’ matrassen? Dan ga je toch even naar de fysio?

Criminaliteit misschien iets voor jou?

Dus, wat denk je nu: Is criminaliteit misschien iets voor jou? Dus lekker doorgaan met pesten en druk uitoefenen op meisjes en jongens op school. Waarom zou je gaan werken? Je kunt immers in één dag verdienen waar de meeste mensen een maand voor moeten werken. Of iemand chanteren met een foto, een oud dametje beroven, en als je een echte held bent doe je dat met meerdere maten in de nachtelijke uren!

Maar zo mooi is het niet. Wanneer je alle verhoren hebt ondergaan, in een Huis van Bewaring hebt gezeten, waar alles heel sober is, Je weinig buiten je cel komt, ga je naar een gevangenis. Daar begint het pas écht. Vast programma doorlopen, iedere dag weer. Vaste tijden verblijf je in je cel. Alleen! Je moet zelfs om schijtpapier vragen als het op is. Je moet constant alert zijn op je omgeving, je medegedetineerden, wat voeren ze in hun schild, proberen ze jou ergens voor te gebruiken/misbruiken. Op de luchtplaats loop je een uur lang rondjes. Je wordt op de proef gesteld. Gaat van ellende iedere dag Utopia volgen. Om de paar weken moet je je urine inleveren voor drugscontrole. Bellen? Als de telefoons niet bezet zijn op jouw afdeling kun je even naar je geliefde bellen. Daar is een vechtpartij zo geboren wanneer er bijvoorbeeld iemand te lang in iemand anders inziens aan het bellen is. Zoveel tijd heb je daar niet voor. De hele dag is vastgelegd voor je. Je bent je vrijheid compleet kwijt. Social media? Ok, laten we wel wezen. Er komen mobiele telefoons voor binnen. Hier moet je schijnbaar dik voor betalen. Wanneer je een ‘makkelijk’ doelwit bent of je bent net nieuw, gebruiken ze je om de telefoon in bewaring te nemen. Of even wat drugs te bewaren voor een ander. Ach, je geeft het even aan bij het personeel toch? Nou, ik dacht het niet. Verlinken? Daar hebben de doorgewinterde gedetineerden een neusje voor. En daar kom je echt niet mee weg.

Voor je eigen veiligheid word je (in het beste geval) naar de isolatie gebracht. Laat ik het zo stellen. Je hebt daar vier muren en een deur. Thats it! Mocht dit niet zo zijn, komen je “maatjes” even verhaal bij je halen. Even 10 seconden je cel in en daarna even door naar de medische dienst voor controle of je neusbotje nog recht zit en even wat koeling halen voor die blauwe ogen die je hebt ontvangen. En dit dag in, dag uit. Mocht je nu denken: “damn, dat lijkt me wel wat”. Dan is er serieus iets mis met je.

Mocht je iemand kennen die iemand pest, chanteert, druk op iemand uitoefent, je gebruikt/misbruikt. En dan praat ik nu tegen de ouders van kinderen die op middelbare school zitten. Neem dan contact op met Crimelife. Dit is een zeer goed project die op scholen komt waar pesten, groepsdruk en drugs voorkomt. Zij geven op imponerende wijze informatie aan leerlingen waardoor ze hun gedrag daadwerkelijk gaan veranderen. Kinderen breken wanneer zij de klas confronteren met wat diegene een ander aandoet met zijn of haar gedrag.

4 REACTIES

  1. Mooi geschreven! Al klinkt mooi nu eigenlijk niet helemaal passend …. Ik ben zelf werkzaam binnen de advocatuur en omdat ik het ook weleens van de andere kant wilde zien/meemaken, ben ik een aantal keren mee geweest naar zittingen. Ook heb ik meerdere malen de open dag van DJI bezocht. Wat mij betreft een ware eye-catcher en het maakte destijds een behoorlijke indruk op mij! Ik vond het heel erg interessant! Een echte aanrader om eens te bezoeken! Je krijgt veel uitgelegd, mag veel zien en wij hebben zelfs met sommige gedetineerden mogen praten. Conclusie is en blijft hoe dan ook: vrijheid is niet te koop! Hoe fijn is het dat je kan en mag doen wat je wilt, wanneer je maar wilt.

    • Vrijheid… Hoe arm je ook bent… is priceless! Dank voor je bericht Sabrina. En goed dat je het eens van de andere kant hebt gezien. In de advocatuur. Jij zult ook wel zien dat de maatschappij enorm snel verhard zeker?

      • Psies dat! Ja dat zien we zeker! Ik ben nog steeds van mening dat het begint bij respect! Want man.. man.. wat is dat respect vaak toch ver te zoeken! Ik houd zo van het leven en de mensen, maar ik merk dat ook ik soms verbitterd raak. Zoals mijn vader vaak zegt: zo ben je niet, zo word je gemaakt! Helaas begint dit steeds meer werkelijkheid te worden. Maar.. ik geef niet op! Als wij allemaal die liefde en respect proberen over te dragen aan onze kids, dan zal dat ooit overwinnen! Een mooiere wereld, begint immers bij jezelf!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here


The maximum upload file size: 3 MB.