De voordelen van Co-ouderschap

0
346

Nu ik sinds begin dit jaar alleenstaande vader ben van 3 kinderen waarvan ik eerst dacht: “Hoe ga ik dit in godsnaam allemaal doen” ben ik nu eindelijk een beetje gewent aan de nieuwe situatie. Een beetje dan, want het is niet niets om na 12 jaar huwelijk en alles samen gedaan te hebben, er nu redelijk alleen voor te staan. Wat normaal gesproken door 2 mensen gedaan werd moet ik tegenwoordig in mijn eentje doen. Hierdoor is echt mijn respect naar alleenstaande ouders en weduwen gegroeid die er ook alleen voor staan wanneer er kinderen in het spel zijn.

Ik en mijn ex staan op hele goede voet en dat is zo enorm belangrijk wanneer er kinderen in het spel zijn. Bij ons zijn het relatief kleine kinderen dus dat maakt het misschien nog wat lastiger. Wij hebben samen een goed ouderschapsplan gemaakt en hebben ook geen ruzie. Zelf zijn wij bij Danique van Kids First Mediation geweest voor advies en ondersteuning tijdens ons moment van ‘uit elkaar gaan’. Hierover gauw een review hier. Oja, een goed ouderschapsplan. Dit is echt heel belangrijk wil een co-ouderschap een goede kans van slagen hebben. We communiceren heel goed met elkaar en stellen eigenlijk alles op alles om het voor de kinderen zo goed mogelijk geregeld te hebben. Ik merk wel dat er best wat voordelen van co-ouderschap zijn.

Ten eerste heb je altijd 50% de kinderen waardoor ze niet vervreemd raken van een ouder en beide kwalitatieve tijd kan hebben met je kids. Daarnaast worden alle kosten verdeeld waardoor je een gezamenlijke belasting hebt en hierdoor niet overal alleen voor opdraait. De kinderen hoeven gelukkig niet tussen papa of mama te kiezen wat eigenlijk nooit zou mogen en kunnen. Een kind heeft een onvoorwaardelijke liefde voor beide ouders en op deze manier hoeven ze ook geen schuldgevoel te hebben.

Wat wij beide een zeer groot voordeel van co-ouderschap vinden is dat we beide ook naast de opvoeding van de kinderen 50% ‘vrije tijd’ hebben. Nu zie ik hier op dit moment nog niet heel veel van terug omdat er nog genoeg dingen geregeld moeten worden. Maar het feit dat je een avond voor jezelf hebt, je tuinhuisje rustig kunt gaan schilderen en natuurlijk je sociale contacten kunt onderhouden is hierbij een groot voordeel. We hebben samen ook nog een hele kleine mooie prinses van een jaar oud en hoe fijn is het wanneer je 2 slapeloze nachten hebt gehad en gebroken bent, dat je dan kunt denken; “vanavond kan ik even bijtanken want dan slaapt ze bij de ander“. Begrijp me niet verkeerd, als het moet blijf ik een week wakker voor die kleine natuurlijk, maar lekker is dit gegeven wel.

Wij werken beide ook onregelmatig en kunnen onze diensten perfect op elkaar aanpassen zodat er altijd iemand thuis is voor de kinderen. Natuurlijk zijn opa’s en oma’s een godgeschenk wanneer deze ook beetje dicht in de buurt wonen. Oma’s en opa’s zijn gewoon ‘tha Bomb’ tegenwoordig waar alles zo duur is en je beide wel moet werken wil je alles een beetje kunnen betalen. Over de nadelen van co-ouderschap komt nog een apart blog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here


The maximum upload file size: 3 MB.